Waarom fouten maken goed is...
18 december 2017 
4 min. leestijd

Waarom fouten maken goed is...

Fouten maken en falen is voor losers! Althans dat is een overtuiging die heel veel mensen helaas hebben. Daarom zijn we massaal bang voor falen. Maar tegelijkertijd weten we ook dat fouten maken hoort bij vooruitgang. Dat is de reden waarom fouten maken goed is. Wel is het cruciaal om al in een vroeg stadium fouten te herkennen, zodat je tijdig kunt bijsturen.

Briljante prijs voor briljante mislukkingen

Onlangs viel mijn oog op dit interessante Volkskrant artikel. Het gaat over de verkiezing van de briljantste mislukking van het jaar, dat door het Instituut voor Briljante Mislukkingen wordt uitgereikt. Zie de website.

Persoonlijk geloof ik niet in totale mislukkingen… Net als Bob 😉

Waar verandering en innovatie is, worden ontwikkelingen doorgemaakt. Daarbij zul je dus flexibel moeten kunnen aanpassen en bijschaven. Door trial and error kom je uiteindelijk bij een uitkomst. Zo werk ik ook als illusionist bij het creëren van nieuwe illusies en trucs. Hierbij denk ik zonder barrières, en ga ik uit van het onmogelijke. De onmogelijke doelstelling probeer ik vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende technieken voor elkaar te krijgen, met als doel verwondering en verbazing bij mijn publiek.

Een heel leuk en uitdagend proces. Uiteindelijke kom ik, soms met horten en stoten, vanzelf op het mogelijke uit. Volgens mij ben je nooit klaar met de ontwikkeling van een product of dienst. Net zoals wetenschap nooit klaar is, omdat een theorie na een aantal jaar alweer achterhaald kan zijn, is innovatie ook nooit klaar.

De auteur Tonie Mudde van bovenstaande Volkskrant artikel, citeert Jorrit Ebben, hoofd innovatie bij zorgcentrum Siza over de ‘mislukte’ volautomatische hightech douche voor mensen met een beperking: ‘Wij werkten te lang toe naar één prachtig maar ook prijzig prototype en konden daarna te weinig meer veranderen. Je kunt beter meerdere kleinere, goedkopere prototypes bouwen. Dan ontdek je eerder wanneer je het roer moet omgooien.’

Fouten maken is niet erg..

Agile en lean in opkomst

Dit is de reden waarom steeds meer organisaties, en vooral ook tech bedrijven, Agile en lean werken. Bij mijn opdrachtgevers merk ik dat niet alleen het bedrijfsleven Agile en lean omarmt, maar ook bij zorginstellingen, onderwijs en overheden zie ik deze trend. Een doelstelling die een jaar eerder is gemaakt, kan tegen de tijd dat deze bijna is uitontwikkeld alweer achterhaald zijn.

Waardoor je met je dure project achter de feiten aanloopt. De behoefte in de markt, zorg en technologie verandert in duizelingwekkend tempo. Vandaar dat in kleine scrums, in korte tijd sprints maken, om korte deeldoelen te behalen, veel efficiënter en slimmer is. Hierdoor kun je tijdig bijsturen en nagaan of je op de juiste weg zit om consumenten, klanten en aandeelhouders te bedienen. Meer resultaat en veel minder risico’s. Daarnaast geeft het meer voldoening, omdat je sneller resultaten ziet.

Trotse mislukkelingen

Het initiatief van Instituut voor Briljante Mislukkingen om uitgevoerde visies en dromen te belonen met een prijs, vind ik geniaal! Juist nu deze uitvindingen gestrand zijn, of tijdelijk in de koelkast staan. Zo’n erkenning geeft een extra stimulans om grootse ideeën, die tot de verbeelding spreken, na te blijven jagen. Vooral trots zijn, ook als het niet helemaal is geworden wat het had moeten zijn, en doorpakken!

Daarnaast ben ik van mening dat wanneer een spannend plan mislukt of gefaald lijkt te zijn, of uiteindelijk geen behoefte aan blijkt te zijn, je met wat aanpassingen alsnog een succesverhaal kunt maken van het oorspronkelijke idee.

Fouten maken is goed

Als je nooit faalt heb je nooit succes

Het is duidelijk, het najagen van innovatieve ideeën gaat hand in hand met vallen en opstaan. De clichés ‘van fouten maken kun je leren’ en ‘niet geschoten is altijd mis’ die ons met de paplepel zijn ingegoten, kloppen als een bus. Niet proberen en daardoor nooit in actie komen, uit angst voor falen, is het echte falen. Als je geen fouten maakt, dan maak je niets!

Elke actie die je als team of scrum onderneemt is gericht op het behalen van het ultieme doel. Als je met je collega’s voornamelijk focust op wat er allemaal mis kan gaan, en dus vooral vanuit angst opereert, dan neemt niet alleen het plezier, de productiviteit en motivatie af maar ook de kans dat het gaat lukken.

Iets magisch…

Lijken projecten voor collega’s soms zo onhaalbaar, dat de moed bij hen een beetje in de schoenen begint te zinken?Heb je binnen de organisatie te maken met werkdruk door de enorme to-do-lists en flinke deadlines? Met andere woorden… Inspiratie nodig?

Met mijn visie als illusionist en mijn inzichten als communicatieman inspireer ik al 15 jaar duizenden leidinggevenden en medewerkers om anders te denken en anders te werken.

Vol enthousiasme en toewijding verdiep ik me in de organisatie en haar medewerkers en het onderwerp van de teamdag, het congres of evenement. Met de verzamelde informatie en feedback ga ik aan de slag om een interactieve presentatie op maat te maken die perfect is toegespitst op het publiek en de doelstelling.

Ook leuk..

Wat kan ik voor u betekenen?

Wilt u een spreker inhuren dan kunt u terecht bij Magic In Business? Al 15 jaar ben ik een veelgevraagd spreker en werk ik wereldwijd met toonaangevende bedrijven. Als communicatiedeskundige, illusionist en inspirator breng ik magie in bedrijven, overheden, zorginstellingen en universiteiten. Mijn diensten:

Vragen

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Neemt u dan gerust contact met mij op! Ik ben telefonisch bereikbaar via 020 777 55 11

Over de schrijver
Al 25 jaar ben ik professioneel prijswinnend illusionist, en treed met heel veel liefde over de hele wereld op. Als communicatieman, ondernemer en spreker werk ik met de mooiste bedrijven, universiteiten en overheden. Bijzondere verhalen, verrassende inzichten en magische ideeën deel ik tijdens mijn interactieve presentaties, inspiratieshows, workshops, webinars en blogs.
Reactie plaatsen